Architecture & Design Castro Kamimoto AMCK

A+ A A-

San Borja Huaca´s Museum Featured

 The "Huaca de San Borja" is a religious complex of archeological remains from the Pre Hispanic architecture in Peru, this complex is located in the middle of Lima city, next to the National Museum dedicated to general history.

The objective of this project was to propose a small museum exclusively dedicated to keep the pieces found in this place. The museum is proposed to become integrated to the course of the Huaca de San Borja complex, so it is placed very near to the archeological area.

 

The main intention of the proposal was to use an architectural language that recalled the elements of the monumental pre-hispanic architecture of the site, but to make a contrast between the new building and the original remains, so I proposed to pain the new building with intense colors that were indeed used by the original builders from the "Ichma  Culture" 900 years ago (1.100 after Christ).

 

The principal walk path is is interrumpted with a transversal lightened gallery arcade. This arcade with a virtual ceiling allows us to admire the archeological pieces while connects us with the archeological enviroment. Continuing with the main walkway we find a monumental solid pyramid that conctrast with the rest of the course that is accompained with the rhythm of the open arches.

This central monumental pyramid acts like a pivot element and breaks the direction of the horizontal passageway an invites us through an orthogonal stone treated stair to a gallery in the second floor. The tour ends in an open terrace that admires the Huaca de San Borja Complex.

 

The tour starts with a very large proportionated enigmatic stone courtyard. This courtyard and its central fountain gives us a long tour that is accoumpained with stone lights as modern versions of torches, which leads us toward a stone portico placed in the middle of a symmetric stucco facade, putting in evidence the mystical character that has the project.

In the middle of the ceiling of this solid pyramide there is a grid wood square element. This rotated square element emphasizes the exhibition character of the space while allows the natural light to illuminate the exhibition. The path walk ends in an open terrace surrounded with an stone arcade, directed to the archeological area. I have used stone arcades with wood and glass details that contrasts with the intense colors of the stucco that covers other volumens. In this way the proposal would not be confuse with the original archeological remains.